Tävlingsdans på Let´s Move

Sveriges Dansorganisation

Dansskolan tillhör förbundet SVERIGES DANSORGANISATION (SDO) som genom Swedish danceleague arrangerar ca 30 tävlingar per år. Man kan tävlingsdansa i disco, hiphop, slow, engelsk freestyle, artistic ballroom och konstnärlig dans.

För att få tävla behöver man först gå en vanlig kurs i den stil man vill tävla i. Sedan går man även i en tävlingscoachningsgrupp för att få träna på sin tävlingsdans samt få coachning av lärare. Man kan tävla i solo, duo och grupp.

När man börjar tävla så börjar man i bronsklass. På lektionerna hjälper läraren dansarna att anpassa en dans de kan sen tidigare terminer så att de har något att börja tävla med. För att få ett eget program tar man en privatlektion, se info nedan.

Kom igång!

  • Prata med er lärare som hänvisar er till en tävlingscoachning.
  • Kom överens med den läraren om när man är redo för sin första tävling.
  • Vill man ha en egen dans bokar man in en privatlektion eller ett PDT startpaket (privat dans träning).
  • Gå in på DANS.SE och skapa en profil för dansaren på sidan. Man söker om en provlicens för Let´s Move Eskilstuna och sedan väntar man på att få sin licens godkänd. Fråga i vår reception om hjälp när det gäller dans.se
  • Anmäl dansaren till den tävling man kommit överens om på dans.se. Har man frågor om hur det går till så frågar man i receptionen.
  • Gå med i vår grupp ”Let´s Move tävlingsdansare” på Facebook.

Anmälningsavgift till tävlingen är 320kr som man betalar på dans.se när man gör sin anmälan. Det är viktigt att man anmäler och betalar innan sista datum.  Om man inte betalar i tid får man först en förseningsavgift på 100kr av dansskolan i administrationsavgift, blir det mer än en vecka sent får man en förseningsavgift på dans.se på ytterligare 200kr.

Första tävlingen tävlar man med en provlicens som är gratis. Efter första tävlingen behöver man köpa en licens, den kostar 400kr och ska vara betalt innan sista datumet för den aktuella tävlingen. I licensen ingår en försäkring via förbundet.

När man tävlar i bronsklass tävlar man på en tävling som heter Rising star. Tävlar man i Slow eller Engelsk freestyle så kan man även tävla på challenger tävling. Det är alltid tre tävlingar per termin och ibland tillkommer det någon extratävling.

Föräldraförening
Det finns en föräldraförening som arrangerar bussresor och boende när det behövs. De har även en tränare och lagledare på plats på tävlingarna som hjälper till med allt från nummerlappar till att dansaren kommer in rätt på tävlingsgolvet. Information om föreningen hittar du i vår Facebook grupp Let’s Move tävlingsdansare .

Privatlektion

För att komma igång med en tävlingsdans kan man köpa ett PDT start-paket där det ingår en privatlektion på 60 min och en coachningslektion på 30 min. Då får man ett eget program anpassat efter egen nivå.

Här kan du se vilka kurser man behöver gå beroende på vilken still och klass du tävlar i.

Disco

Brons-silverklass – En kurs i disco + TC, vi rekommenderar även att man dansar jazz eller balett för att bygga upp en bra grund styrka och träna på tekniken som kommer att krävas ju mer du avancerar. 

Guld-championklass – En kurs i disco + TC + Balett/Balett teknik. Vi rekommenderar även att man dansar jazz för att jobba mer på tekniken och olika hopp. 

Hiphop

Brons-silverklass – En kurs i hiphop + TC, vi rekommenderar även att man dansar All style för att bredda rörelsemönstret och kunskaperna inom de övriga stilarna inom hiphop som kommer att krävas ju mer du avancerar. 

Guld-championklass – En kurs i hiphop + TC +All style. 

Slow

Brons-silverklass – En kurs i slow + TC, vi rekommenderar även att man dansar jazz eller balett för att bygga upp en bra grund styrka och träna på tekniken som kommer att krävas ju mer du avancerar. 

Guld-championklass – En kurs i slow + TC + Balett/Balett teknik. Vi rekommenderar även att man dansar jazz för att jobba mer på tekniken och olika hopp.

Konstnärlig dans Jazz och Modern

Bronsklass Barn/Junior Solo – En kurs i Jazz/modern + TC, vi rekommenderar även att man dansar balett för att bygga upp en bra grund styrka och träna på tekniken som kommer att krävas ju mer du avancerar.

Bronsklass Barn/Junior duo – En kurs i jazz/modern + TC-paket + Balett/Balett teknik för att bygga upp en bra grund styrka och träna på tekniken som krävas på den här nivån.

Bronsklass Junior/vuxna – En kurs i Jazz/modern + pt-lektion/coachpaket, vi rekommenderar även att man dansar balett för att bygga upp en bra grund styrka och träna på tekniken som kommer att krävas ju mer du avancerar.

Guld-championklass – En kurs i jazz/modern + TC-paket + Balett/Balett teknik för att bygga upp en bra grund styrka och träna på tekniken som krävs på den här nivån.

Har du inte möjlighet att delta i någon av de kurser man ska gå så kan man byta ut kursen mot ett coach-paket. Tex, Maria har inte möjlighet att delta i Hiphop All style det krockar med en fotbollsträning. Då bokar hon ett coach-paket och får under 5 tillfällen privat träning där hon intensivt får lära sig det mesta som hon skulle ha lärt sig under kursen.

Som tävlingsdansare måste du ha en närvaro på minst 80% av de lektioner som är kopplade till den stil du dansar för att få ställa upp på terminen tävlingar.